Friday, February 17, 2017

Hoe krijg ik de pdf? :Toegang tot de full-text van e-journal collectie CMB en UB, alle opties

See the NEW INFOGRAPHIC    |       (click here for the UPDATED english version)

Wil je weten op welke manieren je makkelijker toegang kunt krijgen tot de pdf van een e-journal dat je zoekt? Hieronder schets ik alle mogelijkheden.


De Universiteitsbibliotheek Groningen heeft -samen met o.a. de Centrale Medische Bibliotheek (CMB UMCG)- een enorme collectie electronische tijdschriften (e-journals; zo'n 50.000 titels)
De zoekmachine/catalogus SmartCat maar ook de Get-it-knop zijn twee manieren om bij de full-text te komen, maar met beide tools gaat er nogal eens wat mis. (Lees meer details hierover aan het eind)
  • Dit is niet uit te leggen. Het zorgt voor veel onvrede, en mensen die afhaken bij het gebruik van die tools of de bibliotheek...
    Dit is NIET nodig, met een aantal tips en trucs!


Hier zijn alle manieren om toegang tot de full-text te krijgen:

1. Via de Get-it knop in onze literatuur databases (zoals Pubmed, WoS, Scopus e.d.)Als je de Pubmed link van de CMB website gebruikt (advies: vervang je huidige link naar Pubmed in Favorieten met deze link http://irs.ub.rug.nl/debid/4ccc25cca4576 )Waar je ook ben met je Internet toegang, je krijgt dan bij elk artikel ALTIJD de Get-it-knop erbij.
Dit is echter geen 100% garantie dat je ook daadwerkelijk de full-text krijgt:

    • Het beste ADVIES is momenteel om in datzelfde Pubmed record op de DOI link te klikken, te vinden onderaan, naast het PMID-nummer. Je komt dan terecht bij de uitgevers/tijdschrift site.
      Als je daar de pdf kunt downloaden, hebben we een abo (of het is gratis/OA). Als het je ook daar niet lukt, hebben wij geen toegang op basis van onze abonnementen. Klik in dat geval ook op de DOI Link van het Pubmed-record óf op de link van de uitgever/tijdschrift.

    • Alhoewel we heel goede collectie hebben, we hebben niet alles.
      De Get-it knop laat zien OF we een abo hebben met full-text toegang. Zo ja, krijg je een link daarnaar toe, maar .. 
      Er is momenteel een issue met de werking van de Get-it-knop in Pubmed, waardoor er soms onterecht een melding komt dat we GEEN toegang zouden hebben. We zoeken dit zsm uit.
    • Het is bekend dat de Get-it knop moeilijkheden heeft met pre-prints en "early online" versies, omdat simpelweg de uitgevers zelf hun data ook nog niet op orde hebben

Mogelijke andere manieren om aan de pdf te komen hieronder!

2. Als je in UMCG de Eduroam wifi gebruikt, krijg je altijd direct de pdf-versie te zien. Het is dan niet nodig om eerst in de proxy in te loggen.



Als je ondanks de Eduroam wifi, toch géén toegang krijgt tot de pdf-versie:
a. Dan hebben we geen abo, is het niet gratis of OA
b. Óf er is iets mis met het abonnement en de online toegang. Dit kan te maken hebben met de betaling, wijzigingen deals, foutjes, Internet issues.
Op een bestand van 50.000 online tijdschriften, is er altijd een heel klein deel waar “iets mis mee is”. In dat geval, als men het niet zeker weet, kan men het beste even contact opnemen met de cmb@umcg.nl

3. Als je NIET via de CMB-website of –links naar uitgevers of tijdschriften surft, en NIET via Eduroam in het UMCG, dan:

a. Verschijnt de Get-it knop NIET

b. Gebruik dan onze CONNECT-tool. Dit is een knop die je aan je Internet-browser kunt toevoegen, op een laptop, desktop, maar ook op je tablet.
Krijg je bij een tijdschrift NIET de pdf te zien, maar de zogenaamde PAY-WALL, een druk op de CONNECT-knop zorgt ervoor dat je, middels een inlog-pop-up direct in de Proxy kunt inloggen
(advies: sla de login in proxy op in je browser!) Na het invullen van je proxy-details, gaat men dan direct door van de PAY-WALL naar de PDF-versie!
Details over de installatie van de CONNECT-knop vind je hier en een kort filmpje over de CONNECT-knop.

c. (Bijkomend voordeel is dat de CONNECT-knop, óók het Get-it-icoontje laat verschijnen in Pubmed.gov)

4. Extra tools en/of manieren om (mogelijk) aan de pdf te komen
a. De Google Scholar-knop: vergelijkbaar met de CONNECT-knop, maar zoekt ook naar mogelijk andere full-tekst versies van hetzelfde artikel
voor CHROME | Firefox (niet gevonden voor andere browsers als IE of Safari)

b. Diensten als DOAI en oaDOI: Je kunt de digital object identifier (DOI) invullen en de dienst zoekt of er vrij-toegankelijke versies beschikbaar zijn van het artikel. DOAI en oaDOI doorzoeken preprint archives, researchgate en/of institutional repositories (zoals onze Pure)
c. Voor twitter-gebruikers: #icanhazpdf Gebruik deze hashtag, samen met een link naar het gewenste artikel; als iemand toegang heeft, kunnen ze het artikel toesturen.

d. Aanvragen bij de bibliotheek; niet gratis, maar een vaak snelle oplossing en veel goedkoper dan via de uitgever/tijdschrift. Speciale tarieven voor studenten en phd’s.
e. Toch maar betalen op de uitgevers site …
f. Aanvragen bij de auteur: vaak niet de meest snelle oplossing, maar van oudsher een veel gebruikte route

g. Gebruik onze journal app BROWZINE (nu ook als website http://browzine.com ) Door te registreren als University of Groningen/UMCG medewerker, en het gebruik van de proxy-login in de app, krijgt men altijd direct de pdf’s van al onze online tijdschriften. Alle tijdschriften van de hele Universiteit in één interface (Table of Contents), met personalisatie-opties met behulp van persoonlijke “boekenkastjes”.
“What you see, is what you get” + “You don’t see, what we don’t have”



h. Gebruik de journal app READ by QXMD (ook als website https://www.readbyqxmd.com/) Door te registreren als Universitair Medisch Centrum Groningen, en het gebruik van de proxy-login in de app, krijgt men altijd direct de pdf’s van al onze online tijdschriften.
Bevat alleen medische tijdschriften, maar laat ook online-first artikelen direct zien, in een meer visuele presentatie, met personalisatie-opties.
Als we een abonnement hebben krijgt, men direct toegang tot pdf. Bevat ook titels die we niet hebben. De CMB heeft nu een institutionele licentie voor Read by QXMD voor het UMCG. (méér info volgt spoedig!)


i. En als laatste optie natuurlijk ook –om “the elephant in the room” niet te vergeten, Sci-Hub
Als niks lukt, is er ook nog steeds de mogelijkheid van het verkrijgen van het artikel uit Sci-Hub. Het heeft betrekking op ongeveer 50% van alle artikelen, dus er is een vrij goede kans dat je krijgt wat je nodig hebt daar. Er kleeft wel een groot bezwaar aan het gebruik van Sci-Hub. In veel landen Sci-Hub wordt beschouwd als illegaal omdat het gaat om het downloaden van auteursrechtelijk beschermde inhoud. Er loopt al een gerechtelijke procedure van Elsevier tegen Sci-Hub. Als bibliotheek kunnen we het gebruik van Sci-Hub niet adviseren, maar onderzoek wijst uit dat het gebruik wereldwijd is en substantieel. Gebruik is geheel op eigen risico.

(Met dank aan Björn Brems blog-post “SO YOUR INSTITUTE WENT COLD TURKEY ON PUBLISHER X. WHAT NOW?)

Achtergrond informatie Smartcat & Get It!-button
  • In SmartCat "verdwalen" mensen in een wirwar van presentatie van edities, links en versies. Bovendien ligt er vaak de nadruk op het "gedrukte" materiaal.
  • de Get-it-Knop toont soms niet de juiste informatie over online toegankelijkheid, terwijl de uitgevers-knop, bijv. in Pubmed dan wél de pdf oplevert. Ook bij "ahead-of-print" artikelen, kan de Get-it-Knop vaak niet direct doorlinken naar de full-text. (Dit geldt overigens voor meer linkresolvers)
    Dit is niet uit te leggen. Het zorgt voor veel onvrede, en mensen die afhaken bij het gebruik van die tools of de bibliotheek...

No comments: